Quantcast

Odstartoval první kanál pro Romy - TV Romana. Dočasně je FTA

| Tisk

Ze satelitu je možné přijímat zkušební vysílání první slovenské televizní stanice určené pro romskou komunitu s názvem TV Romana. Vysílání je přechodně šířeno nekódovaně ( FTA) a je proto dostupné pro všechny diváky volně vysílaných programů.

Nová stanice pro romskou komunitu na Slovensku využívá k distribuci španělský telekomunikační satelit Hispasat 30-W5 a kapacitu slovenské B2B platformy Pantelio. Vysílání je zpočátku šířeno volně, později bude zakódované systémem Panaccess, což je kryptovací systém, který používá nejenom zmíněná platforma Pantelio ale rovněž i DTH platformy Magnet TV a nejnověji Fotelka.

TV Romana si klade za cíl přinášet zábavní pořady pro romskou menšinu na Slovensku. Na pravidelné vysílání si musí diváci ještě počkat. Aktuálně se vysílá krátká testovací smyčka z hudebních klipů, která se opakuje.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Záběr z testovacího vysílání TV Romana

technické parametry:

satelit: Hispasat 30W-5 (30°W)
kmitočet: 11,811 GHz
polarizace: vertikální
SR: 30000
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

TV Romana
service ID: 85
video PID: 1851 (MPEG-4/SD)
audio PID: 1852 (MPEG)


CA systém: zatím žádný, FTA


obrázek

▲ Obr č. 2 - Záběr z testovacího vysílání TV Romana

TV Romana se vysílá na pozici po bývalé stanici DoQ, která ukončila svoji činnost.

Vedle FTA stanice TV Romana je možné z kapacit platformy Pantelio přijímat i další nekódované stanice - konkrétně TV Severka, TV Vega, TV Považie, TV7 a demo kanál Fotelka TV.

redakce





Reklama




Vybrané články