Quantcast

FastScan - výborná funkce v linuxových přijímačích i pro začátečníky

| Tisk

Používat satelitní přijímač s operačním systémem Linux dokáže i běžný televizní divák. Pomáhají k tomu užitečné funkce jako je FastScan pro příjem programů česko-slovenské satelitní platformy Skylink. Následující řádky jsou věnovány všem čtenářům webu parabola.cz a zejména začátečníkům, kteří zvažují pořízení linuxového přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 1 - FastScan v linuxových přijímačích se systémem E2, položka v menu

Funkce FastScan není doménou jen tzv. Skylink READY přijímačů, tj. certifikovaných set top boxů operátorem satelitní platformy Skylink, společností M7 Group. FastScan se objevuje i v jiných přístrojích - patří mezi ně i linuxové přijímače s operačním systémem Enigma 2 (E2).

ČTĚTE TAKÉ:
* Jak FastScan funguje


obrázek

▲ Obr č. 2 - FastScan v linuxových přijímačích se systémem E2, verze v image OpenPLi

FastScan se ve Skylink READY přijímačích stará o to, aby uživatel měl k dispozici vždy aktuální nabídku programů na aktuálních parametrech. Divák a uživatel takového přijímače se nemusí starat o případné přeladění programů na nové vysílací parametry. Podobně FastScan funguje i na linuxových přijímačích.

Na linuxových přístrojích neprobíhá automatická instalace nejnovější kanálové mapy - tento úkon musí uživatel provést sám a postup je velmi jednoduchý. V první řadě musí mít uživatel linuxový přijímač se systémem E2 a s nainstalovaným pluginem FastScan. V některých distribucí je plugin (rozšíření) FastScan součástí instalace, v ostatních případech je nutné tento plugin doinstalovat. K nainstalování pluginu je nutné mít připojený přijímač na internet. V hlavním menu přijímače vybereme Pluginy - Nainstalovat pluginy (v některých distribucích se může umístění pluginů lišit).


obrázek

▲ Obr č. 3 - FastScan v linuxových přijímačích se systémem E2, verze v image VTi

Po instalaci se plugin Fastscan obvykle zobrazuje jako položka v menu Hledání programů (viz. obrázek). U oblíbené distribuce Open PLi se plugin nachází jako položka přímo v menu - Hlavní menu - Nastavení - Hledání programů - FastScan. V jiných distribucích může být struktura menu mírně odlišná a zmíněnou položku FastScan najdete jinde.

Menu linuxového pluginu FastScan se liší podle distribuce (image) a verze pluginu. V našem ukázkovém případu (image OpenPLi) obsahuje plugin následující položky: "Tuner" (volba tuneru pro načtení programové mapy). Položka "Poskytovatel" nabízí na výběr DTH platformy operátora M7 Group. Nechybí zde ani "Skylink Czech Republic" a Skylink Slovak Republic" a další. Vybereme platformu, kterou chceme naladit.

Položka "Použít fastscan číslování kanálů" a "Použít fastcan jména kanálů" umožňuje nastavit k programům jejich čísla, resp. názvy podle tabulky FastScan.


obrázek

▲ Obr č. 4 - FastScan v linuxových přijímačích se systémem E2, nalezená verze tabulky a počet programů

V další položce "Založit samostatný uživatelský přehled pro rádio" nabízí vytvoření dalšího seznamu programu pro rozhlasové stanice a konečně poslední "Povolit automatický Fast scan" umožní spustit FastScan automaticky.

V image OpenPLi se jako volba "ano" považuje zelený přepínač, červený za volbu "ne".


obrázek

▲ Obr č. 5 - FastScan v linuxových přijímačích se systémem E2, výpis programů z FastScanu

FastScan je ve své podstatě datový soubor, který se vysílá na tzv. domácím transpondéru operátora Skylink/M7 Group na satelitu Astra 3B se nachází na kmitočtu 12,070 GHz. Kompletní parametry uvádíme níže.

technické parametry:

satelit: Astra 3B (23,5°E)


frekvence: 12,070 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4
norma: DVB-S
modulace: QPSK

FastScan funguje jen na platformách lucemburské společnosti M7 Group, která v Česku a na Slovensku provozuje satelitní platformu Skylink. Výrazně zjednodušuje naladění a uživatelský komfort pro zákazníky provozovatele. FastScan výborně funguje na Skylink READY boxech ale dobře také na linuxových přijímačích s operačním systémem Enigma 2. Vedle těchto přijímačů je FastScan perfektně zpracovaný i v nelinuxových přijímačích AB CryptoBox řady 7XX, kde funguje pro všechny CZ/SK satelitní platformy.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články